Háje u Karlových Varů - Rodinný dům s verandou

Pozemek svažující se k jihu se nachází nedaleko Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a podmínkou výstavby byla sedlová střecha. Přáním stavebníka bylo oddělení hlavního vstupu do domu od vjezdu do garáže. Tomu pozemek poměrně nahrával, protože přístupová cesta lemující pozemek při severní a východní straně klesá, takže bylo možné umístit hlavní vchod v severní fasádě na úrovni prvního nadzemního podlaží a vjezd do suterénu pak přirozeně vycházel na východní straně domu.

Druhý požadavek, aby první nadzemní podlaží sloužilo pouze pro denní obytné místnosti, znamenal, že plocha druhého nadzemního podlaží, kde jsou umístěné všechny ložnice včetně pokoje pro hosty, dvě koupelny a šatna, je podstatně větší, než plocha prvního podlaží a suterénu.

Klíčem k vytvoření kompaktní hmoty se sedlovou střechou pak bylo třetí přání, kterým bylo zastřešení prostoru u vstupu a velká zastřešená terasa. Propojením prostoru vstupu na severní straně, terasy na západní a lodžie na jižní straně domu vznikla zastřešená veranda, které umožňuje obejít dům na úrovni prvního nadzemního podlaží ze tří stran a zároveň řeší přístup z jídelny na terasu a zahradu, protože jídelna se osazením domu do terénu ocitá nad úrovní zahrady.

Protože právě veranda se stala charakteristickým prvkem domu, je zvýrazněna tím, že její stěny jsou obloženy jiným materiálem, než zbytek domu. Protože podél této chráněné části domu se budou jeho obyvatelé nejvíce pohybovat, je použit na dotyk příjemný materiál, kterým je dřevo a zbylá část fasády a střecha jsou obloženy plechovými šablonami.

 

investor: soukromá osoba architektonický návrh: Ing. arch. Michal Rosa
stupeň PD: architektonická studie interiéry: - AR: -
datum PD: 2015 realizace: - ST: - PBŘ: - EL: -
vizualizace: Ing. arch. Jan Pajurek   ZT, UT, VZD, plyn, inženýrské sítě: -