Šestajovice - Rodinný dům

Pro svůj dům, který v zadání definovali jako přízemní, funkčně jednoduchý, designem nadčasový a neokázalý, si stavebníci vybrali mírně svažitý pozemek v Šestajovicích s přístupovou komunikací při západní straně. Požadavkem byla i dvougaráž provozně napojená na vstupní prostory domu, dostatek úložných prostor a vzdušná vstupní hala. Přáním byl i výhled z kuchyně prostoru před domem.

Ke vstupu do domu navádí příchozího zastřešené loubí, které zároveň tvoří severozápadní nároží domu. Do zádveří se dá vstoupit i z garáže, úložné prostory jsou vyřešené oddělenou šatnou. V místě vstupu ze zádveří do haly se kříží dvě komunikační osy domu. Severojižní osa vede kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, osa směřující na východ je páteří ložnicové části domu. Obě osy prochází na koncích domu okenním otvorem, takže jsou zvýrazněny světlem a zároveň naznačují propojení domu se zahradou. Obytná hala s knihovnou obsahuje vyrovnávací schody do vyvýšené obytné části domu a má východ na hlavní terasu. Krytá terasa lemuje východní průčelí, které nabízí nejhezčí výhled a je přístupná z kuchyně, jídelny i obývacího pokoje.

Dvouúrovňové výškové uspořádání domu reaguje na přirozený sklon terénu. Část domu s obývacím pokojem díky větší světlé výšce a osazení na vyšší úrovni vystupuje nad ložnicovou část a její význam je zdůrazněn velkým přesahem střechy, kryjícím terasu. Bílou fasádu domu zdobí pouze okenní otvory prodloužené plechovými panely, které kryjí schránky na venkovní žaluzie.

 

investor: soukromá osoba architektonický návrh: Ing. arch. Michal Rosa
stupeň PD: architektonická studie interiéry: - AR: -
datum PD: 2015 realizace: - ST: - PBŘ: - EL: -
vizualizace: Ing. arch. Jan Pajurek   ZT, UT, VZD, plyn, inženýrské sítě: -