Trutnov - Rodinný dům na Nových Dvorech

Stavební pozemek v klidné okrajové části Trutnova – Nových Dvorech okouzlil stavebníky výhledem na panorama Krkonoš. Převážná část pozemku je jen mírně svažitá, ale od přístupové komunikace je oddělený metr a půl vysokou mezí. Dostali jsme zadání na přízemní dům s prostornou garáží a dílnou, která však neměla být s domem propojená. Jediným regulativem, který ovlivnil návrh, byl požadavek sedlové střechy.

Protože jsme chtěli v obytném prostoru zkombinovat severozápadním směrem orientovaný výhled na Krkonoše a prosklení do jižní obytné části zahrady, zvolil jsme kompozici dvou hmot uspořádaných do tvaru písmene L. V podsklepené části se sedlovou střechou orientované ve směru východ – západ je umístěn obytný prostor a technické zázemí. V nepodsklepené části s plochou střechou je navržena vstupní hala, a ložnicová část.

Napojení obou částí je z obou stran odlehčeno fasádou ustoupenou za linii střechy. Ve východní fasádě je tak vytvořen krytý vstup do domu, v západní fasádě je pak proti větru chráněná nika zastřešené terasy. Bílé fasády domu jsou doplněny dřevěným obkladem meziokenních pilířů a soklem z šedé břidlice.

Do domu se vstupuje po venkovním schodišti. V krytém závětří je navržena dřevem vyložená nika s lavičkou. Na zádveří s úložným prostorem navazuje vstupní hala s průhledem do zahrady. Hala propojuje obytnou část domu s částí ložnicovou.

 

investor: soukromá osoba architektonický návrh: Ing. arch. Michal Rosa
stupeň PD: architektonická studie, projekt interiéru interiéry: Ing. arch. Martina Rosová AR: -
datum PD: 2012 realizace: 2013 - 2015 ST: - PBŘ: - EL: -
fotografie: Ing. Petr Košťál   ZT, UT, VZD, plyn, inženýrské sítě: -