Zbořený Kostelec - Rodinný dům u Sázavy

Manželé s odrostlými dětmi se rozhodli postavit si pohodlný nízkoenergetický přízemní dům s oddělenou částí pro hosty. Pro svůj záměr si vybrali k západu se svažující pozemek na okraji Zbořeného Kostelce s výhledem na řeku Sázavu. Pozemek je přístupný v severovýchodním rohu a nachází se na něm dva vzrostlé stromy. Konfigurace stávajícího terénu umožnila osadit v severní části pozemku podsklepený objekt pro hosty a jižněji pak vlastní rodinný dům.

Rozdělení domu do dvou samostatných částí oddělených průchodem a venkovním schodištěm se stalo charakteristickým architektonickým prvkem domu. Obě části jsou v západním průčelí propojeny horizontálním prvkem lodžie, které přechází v krytou terasu na jižní straně domu. Horizontální uspořádání domu je podpořeno materiálovým řešením. Podzemní podlaží domu pro hosty, které přechází v sokl rodinného domu je obloženo betonovými tvárnicemi. Obytné podlaží je bílé, pouze meziokenní pilíře jsou obloženy dřevem.

Dům pro hosty je umístěný v severní části pozemku. Kromě dvou pokojů pro hosty s koupelnami obsahuje na vstupním podlaží ještě sklad sportovního vybavení a v podzemním podlaží sklad zahradní techniky a wellness s posilovnou. Podzemní podlaží je přístupné po venkovním krytém schodišti. Tato část je s rodinným domem propojen přístřeškem pro dvě auta a zastřešením vstupu.

Do rodinného domu se vchází přes zádveří, jehož součástí je šatna pro odkládání svrchního oblečení a obuvi. Obytný prostor se velkými okny otvírá na jih a na západ a přechází v prostornou krytou terasu. Obytnému prostoru dominuje pec, která odděluje knihovnu. výhled z ložnice i koupelny je rovněž orientován k Sázavě, technická místnost, spíž a toaleta se nachází na opačné straně.

 

investor: soukromá osoba architektonický návrh: Ing. arch. Michal Rosa
stupeň PD: architektonická studie interiéry: - AR: -
datum PD: 2016 realizace: - ST: - PBŘ: - EL: -
vizualizace: Ing. arch. Jan Pajurek   ZT, UT, VZD, plyn, inženýrské sítě: -